-->

CARI APE TU?

Sunday, October 5, 2014

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

Salam 1 Malaysia ^_^

Alhamdulillah, diberi kesempatan lagi untuk kita semua menyambut hari raya haji @ hari raya Aidiladha ni:) Actually, Hari raya AidilAdha ni disambut oleh semua umat Islam bagi memperingati peristiwa kesanggupan Nabi Ibrahim A.S. untuk menyembelih anaknya iaitu Nabi Ismail A.S. sebagai simbolik ketaatannya kepada ALLAH SWT. Namun Allah SWT telah menggantikan bahan sembelihannya kepada kambing biri-biri (kibas) dan mengarahkan Nabi Ibrahim untuk menyembelih kibas berkenaan. Hari Raya AidilAdha juga merupakan petanda berakhirnya musim Haji.

Aidiladha akan disambut pada hari ke-10, 11, 12 dan 13 bulan Zulhijjah pada setiap tahun. Bermula dengan Takbir Aidiladha pada malam 10 Zulhijjah, diikuti dengan solat sunat Aidiladha serta khutbah Aidiladha di pagi 10 Zulhijjah, sambutan diikuti dengan ibadah korban yang boleh dilakukan samada pada 10 atau 11 atau 12 atau siang 13 Zulhijjah, semua hari-hari ini dipanggil Hari Tasyrik
google image
 "SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA SEMUA MAAF ZAHIR DAN BATIN"


P/S : Ada sesiapa yang buat korban ke tahun ni? :)

15 comments:

  1. Salam aidiladha...Moga aidiladha membawa makna kiepada kita.. :D

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Terima kasih Amanina :) Selamat Hari Raya Korban juga :)

      Delete
  3. http://madey09.blogspot.com/ datang dari url mia

    ReplyDelete
  4. Salam aidiladha cik mimie....;-)

    ReplyDelete
  5. Salam singgah.. :)

    saya dah follow blog awak..harap sudi follow blog saya balik

    http://seronoknyermelukis.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah. tahun ni kami x buat. ^^, saya pun x sempat nak tengok...

    anyways, selamat hari raya aidil adha kak! :D

    ReplyDelete
  7. Selamat hari raya aidil adha mimie..

    ReplyDelete
  8. salam aidil adhaa~ hahaha. walaupun sudah terlepas. T_T

    ReplyDelete

sila-sila lah meninggalkan jejak jari-jemari anda