-->

Pages

CARI APE TU?

Tuesday, November 29, 2011

Kisah Dongeng - Stacy



Ku sedar ku tak seberapa,
Jika dibanding mereka,
Yang jauh lebih megah dari diri ini.

Apa yang mampu ku berhias,
Hanyalah hati yang ikhlas,
Terpendam simpan untuk dia yang sudi.

C/o 1 Mencintai aku dengan seadanya, mencintai aku bukan kerna rupa,
Dalam waktu sedu, dalam waktu hiba,
Ku harapkan dia rela.

C/o 2 Mencintai aku dengan seadanya, sanggup menerima insan tak sempurna,
Atau mungkin cinta sebegitu hanya kisah dongeng saja.

Belum pernah aku merasakan,
Dipeluk dlaam dakapan,
Eratnya melindungi jiwa rapuh ini,

Sanubariku memerlukan,
Kehadiran seorang teman,
Tulus mencurah kasih sepenuh hati.

ulang c/o 1 & 2

Mencintai aku dengan seadanya,
Mencintai aku...
Atau mungkin cinta sebegitu hanya kisah dongeng saja.

*lagu ni khas tok my incik comot..muah3x...

Thursday, October 20, 2011

Skrol Sudah Digenggaman

Salam 1 Malaysia ^_^

Hai u all..pe cer sekarang? sihat x ?
actually,  utk entry kali ini Cik Mimie nak story tentang majlis Konvokesyen Kolej IKIP 2011 yang telah berlangsung pada 15 oktober 2011 yang lepas.

Setelah 3 tahun berjuang, akhirnya Cik Mimie dan rakan-rakan berjaya mengharungi semuanya dengan cemerlang. Bersaksikan keluarga, pensyarah2 dan rakan2 seperjuangan yang lain di Dewan Jubli Perak Sultan Ahmad Shah, Kuantan Cik Mimie dan rakan2 telah berjaya menggenggam skrol yang diidam2 kan selama ini.  Perasaan saat tu memang sukar digambarkan lah kan? nervous ade, happy ade.. terharu pun ade..

Dan yang seronoknya pada Cik Mimie ialah dapat konvo sama2dengan akak Cik Mimie.. memang best la orang cakap.. Then dapat jumpa rakan2 Cik Mimie yang lain.. Sha, Amoy, Ain, Izni, Wan, Kamarul, Dafi dan Arif. (tahniah utk korg semua ^_^)














Kepada pensyarah2 terima kasih atas tunjuk ajar yang diberi selama ini. Jasa kalian memang tidak terbalas. Buat Mak, Abah dan ahli keluarga yang lain terima atas sokongan kalian. Rakan2 yang sentiasa membantu terima kasih banyak2.. kenangan kita bersama selama 3 tahun akan aku simpan sebagai kenangan yang paling indah sekali..=)

P/s: pasni pk sal reunion lak ye rakan2 ^_~

Friday, September 16, 2011

Bila Cik Mimie Kembali

Salam 1 Malaysia ^_^

Hawauyu all?? Cik Mimie harap u all semua sihat2 belaka. Fuhhh!! tergetar2 jari Cik Mimie ni nak menaip, almaklumlah dah lama benor tak berblogging.*siyes rindu giler2!!

So, dengan perasaan rindu yang membuak2 ditambah pula dengan kelapangan masa yang ada*sebab hari ini cuti. Cik Mimie pun menerjahkan diri di blog ini..HEHEHE..Cik Mimie tahu u all pun rindu kat Cik Mimie jgak kn??kn??kn??*perasan jap..

Actually, Cik Mimie bukan sengaja melupakan u all semua. Cik Mimie cuma mempunyai sedikit je kekangan. But, alhamdulillah semua sudah kembali normal dan Insyaallah Cik Mimie akan kembali berblogging seperti dulu..*tttuuunnggggguuuuu....

Di kesempatan ini jugak Cik Mimie nak ucapkan Gudluck kepada sahabat2 Cik Mimie yang akan menghadapi final exam tak lama lagi. Especially kepada Cik Wani, Cik Atin, Cik Ziela, Cik Diela, Che Ku, Didie dan lain2..

Tak lupa jugak buat rakan2 yang telah masuk ke dunia baru (continue degree). Belajar rajin2 ye korang, takmo lupekan aku tau!! takmo ponteng2!! takmo malas2!! =0) Korang mesti boleh pnye..Chaoiyok2!! wat Farhan, Hafiz, Ain dan Wan.

Ha, bagi yang lain2 tu yang dah memulakan karier macam aku ni. Keje leklok ye, jangan lupe belanja aku t..hahaha..

Ok la, da macam bagi ucapan pe dah Cik Mimie ni kan? inilah kalau dah mula berblogging, macam 2 nak tulis..hehe..Cik Mimie stop kt sini dulu la ye.. nanti Cik Mimie dtg lagi..wee...adios!!


p/s: Buat rakan2 DIP kite jumpe kat konvo nnti k! rindu giler kt korang semua..^_^


Saturday, August 20, 2011

SELAMAT HARI RAYA SEMUA!!!


Salam 1 Malaysia ^_^

Erm, rrriiiiinnndduuuunyyeee ngan u all!! Lama Cik Mimie tak berblogging kan? (maaf berbanyok la yer pd sesiapa yg jejaknya tidak dibalas). Sempena hari raya yang hampir tiba tak lama lagi ni, Cik Mimie ingin mengambil kesempatan untuk mungucapkan
" SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN BUAT SEMUA RAKAN-RAKAN BLOGGER. SEMOGA SYAWAL TAHUN INI LEBIH BERMAKNA BUAT ANDA SEMUA.=)"


p/S: meh lar singgah2 umah Cik Mimie kat Segamat..^_^

Friday, July 29, 2011

Menyepi Buat Seketika.

Salam 1 Malaysia ^_^

Hai u all...rindunya Cik Mimie dengan u all semua..Cik Mimie harap semua sihat2 belaka la yer..First of all, Cik Mimie nak say sori sangat2 kat u all semua sebab dah lama Cik Mimie tak update blog. Ada sedikit kekangan kebelakangan ini. Hope u all tak marah kat Cik Mimie.Actually, Cik Mimie nak bagitau yang Cik Mimie mungkin akan menyepi dari berblogging ni buat seketika. Harap-harap u all tak jemu untuk terus berkunjung di sini. InsyaAllah, Cik Mimie akan kembali berblogging bila tiba masanya nanti..

Terima kasih kepada u all kerana menyokong blog Cik Mimie ini .. Terima Kasih Banyak2 yer.. Luv u all lah..=)
muah..muah..muah..

p/s: Doakan Cik Mimie yer..^_^

Friday, July 15, 2011

Don't Be Tension.

Don't Be Tension.

The moment you are in tension
You will lose your attention
Then you in total confusion
And you'll feel irritation

This may spoil your personal relation
Ultimately, you won't get co-operation
And get things into complication

Then you BP may raise caution
And you may have to take medication

Why not try understanding the situation
And try to think about solution

Many problems will be solved by discussion
Which will work out better in your profession

Don't think it's my free suggestion
It is only for your prevention

If you understand my intention
You'll never come again into
TENSION!!

p/s: suke dengan ayat die cam pantun lak baca..huhuhu..*ciplak kt office...lalalalala ^_*

Thursday, July 14, 2011

Spontaneous Thursday #4

Salam 1 Malaysia ^_^

"TERIMA KASIH AWAK SEBAB MENCERIAKAN HARI-HARI SAYA"

=)

Spontaneous Wednesday
Like sini jugak tau!! ^_^

Wednesday, July 13, 2011

ABCD..........Z Means??

Salam 1 Malaysia ^_^



Hari ini Cik Mimie nak share something dengan u all semua. Actually, benda ni Cik Mimie dapat masa Cik Mimie dok godeh2 komputer kt office.*xde keje la katakan. Maybe ia boleh memberi kita semangat untuk meningkatkan diri kita ini. Pegang kata2 ini, InsyaAllah, kita pasti menjadi orang yang berjaya..=)

A-void negative source, people, things and habits.
B-elieve in yourself.
C-onsider things from every angle.
D-on't give up and don't give in.
E-njoys life today; Yesterday is gone and tomorrow may never come.
F-amily and friends are hidden treasure. Seek them and enjoy their riches.
G-ive more than you planned to give.
H-ang on to your dreams.
I-gnore those who try to discourage you.
J-ust do it!
K-eep on trying, no matter how hard it seems. It will get better.
L-ove God first and Foremost.
M-ake it happen!
N-ever lie, cheat and steal. Always strike a fair deal.
O-pen your eyes and see things as they really are.
P-ractice makes perfect!
Q-uitter never win and winner never quit.
R-ead, study and learn about everything important in your life.
S-top procrastinating.
T-rust in God and ask Him to help you achieve your dream.
U-nderstand yourself in order to better understand others.
V-isualize it!
W-ant it more than everything.
X-ccelerate your efforts.
Y-ou are unique of all of God's creation. Nothing can replace you.
Z-ero in on your target, and go for it!


"REMEMBER GOD WILL PROVIDE FOR THE BIRD BUT, HE DOESN'T THROW BIRDSEED INTO THE NEST"

p/s: sebagai motivasi untuk diri ini dan u all juga ^_^

Wordless Wednesday #6: Jom Makan

Salam 1 Malaysia ^_^


Wordless Wednesday

Thursday, July 7, 2011

"Contest Crazy Picture by IlaVanilla"

Salam 1 Malaysia ^_^

Ahakz Cik Mimie menjoinkan diri dalam Contest Crazy Picture yang dianjurkan poleh Miss Ilavanilla. Moh ler kome2 yang lain tu!!


Klik-klik banner di atas untuk T & C k!!

Dan gambar yang Cik Mimie pertaruhkan ialah gamabar ini
-
-
-
-
-
-
-
-
Taaaadddddaaaaa


::Hadiah-hadiah yang menanti para pemenang::

1st, RM20+KAV !
2nd, RM10
3rd, RM5
3 hadiah SAGUHATI


::Tarikh Tutup::
31.JULAI.2011

p/s: gudluck kepada diri sendiri dan peserta2 lain..weeee..=)

Spontaneous Thursday #3

Salam 1 Malaysia ^_^

"MEMERLUKAN TENAGA YANG BERGANDA-GANDA"

Spontaneous Thursday
fanpage

Sunday, July 3, 2011

Sakit Hati!!

Salam 1 Malaysia ^_^

pergh, siyes!! tengah sakit hati sangat-sangat ni. Siapa yang tengok perlawanan bola untuk Pra-Kelayakan Piala Dunia di antara Malaysia vs Taipei tadi pasti sakit hati jugak. Bukan dengan pemain bola, tapi dengan referee yang jelas-jelas nampak berat sebelah (bias). Bila pemain Malaysia buat salah sikit terus angkat kad kuning, bila pemain Taipei buat salah tak angkat apa2 kad pulak. Wooo sakit hati gile Cik Mimie *rasa cam nak on-off, on-off je tv kt rumah ni.

Tapi, nak buat macam mana. Nasib tak menyebelahi Malaysia. Perlawanan tamat dengan keputusan rasmi Taipei 3 dan Malaysia 2. Terima kasih kepada Aidil Zakuan dan Safiq Rahim atas goal yang disumbangkan.

MALAYSIA BOLEH!!!

p/s: Tahniah MALAYSIA kerana mara ke perlawanan seterusnya =)

Thursday, June 30, 2011

Spontaneous Thursday #2

Salam 1 Malaysia ^_^

Agak lambat Cik Mimie post mende alah ni, almaklumlah sekarang ni sudah bekerja. Sampai kekadang tak sempat nak online. Pe2 pun Cik Mimie akan cuba balas jejak u all semua ye.

Apa itu Spontaneous Thursday? Untuk maklumat lanjut boleh tnya Encik Syafiq Rosli. Kalau suka like la Fanpage ini juga. =)

"ADESS! SAKITNYA PINGGANG NI!!!"

-adios-

Saturday, June 25, 2011

Imam Muda yang Ke Final

Salam 1 Malaysia ^_^

Malam yang penuh syahdu semalam untuk Imam Muda apabila 3 daripada mereka terpaksa menamatkan perjalanan dalam Imam Muda. Dan 2 orang Imam Muda telah layak ke Final. Pada minggu tersebut, mereka telah diberi tugasan untuk pergi ke Rumah Orang Tua-tua yang terlantar di sana. Alhamdulillah semua peserta dapat melaksanakan tugas mereka dengan cemerlang dan sempurna.

Selangkah lagi penentu untuk kita mengetahui siapakah Bakal Imam Muda musim 2. Tahniah buat Imam Muda Hassan dan Imam Muda Nazrul kerana layak untuk ke final pada 1 Julai 2011.


Mohd Hassan Adli Bin Yahya @ Yahuza berusia 26 tahun. Dilahirkan pada 17 Februari 1985 dan berasal dari Perak. Pemegang Ijazah Sarjana Muda Ilmu Wahyu (Al-Quran & Hadith) di Universiti Islam Antarabangsa. Seorang pensyarah (sepenuh masa) da masih bujang.

Nazrul Izwan Bin Zolkiflee berusia 26 tahun. Dilahirkan pada 20 Jun 1985 dan berasal dari Johor. Pemegang Diploma Pengajian Islam dari Kolej Pengajian Islam & Dakwah. Merupakan seorang Guru Besar dan sudah berkahwin.

Bagi 3 Imam Muda yang tidak berjaya iaitu Imam Muda Fakhrul, Imam Muda Amar dan Imam Muda Azlan. Mereka tetap hebat cuma rezeki tidak menyebelahi mereka.

Video Lagu Tema Imam Muda Musim 2 nyanyian Mawi feat Akhil Hayy -Hambamu-



p/s: Siapa tahu tajuk lagu masa Imam Muda Terkeluar erk? leh share tak?

Friday, June 24, 2011

Juara Maharaja Lawak

Salam 1 Malaysia ^_^

Malam tadi berakhirlah sudah Maharaja Lawak yang memang menyengat gila-gila lah..
gelak guling-guling Cik Mimie dibuatnya..HAHAHAHA..Semua persembahan memang gempak, sampai tak tahu sapa yang akan menang sehingga lah keputusan akhir diumumkan..

tahniah kepada kumpulan Sepah kerana menjadi Maharaja Lawak yang pertama..cayalah bro-bro semua..Walaupun kumpulan favourite Cik Mimie, Jozan tak menang Cik Mimie still puas hati..hehe.. Tahniah Sekali lagi untuk SEPAH!!! OMG!! =)







Manisnya kurma ini...hhhaaaa...hhhaaaa..semmmppuuuttt!!

p/s: Suka sampai ke telinga la my Incik Comot bile kumpulan Favourite die menang..ciiss!! =p

contest! nak perfume lancome free tak?

Salam 1 Malaysia ^_^

Ahakz, lama sudah Cik Mimie tak kena tag untuk contest2 ni. Tapi, hari ini Cik Mimie terkono!! hohohoho..Terima kasih kepada kasehSuchi sebab sudi tag Cik Mimie..=)

Contest kali ini dianjurkan oleh budak paling poyo : Mr. Poyoness


[klik-klik untuk T & C]

Blog poyoness best sebab ayat2 yang terdapat dalam entry beliau memang poyoz seiring dengan jiwa muda mudi masa kini. Beliau mengharapkan komen yang membina bagi meningkatkan kemutuan blog beliau. Walaupun entry beliau poyoz stil lagi berasas *bagi Cik Mimie la..huhu

3 orang di tag..
TelagaPutih, Cik Cahaya dan Cik Aswani.

tarikh tutup: 1 Julai 2011

p/s: Gudluck semua..^_~

Cik Mimie menang Lucky Draw ^_^

Salam 1 Malaysia ^_^

Hai u all...alhamdulillah, berita baik lagi Cik Mimie terima..hehe.. Rasa macam tak percaya pun ada.. Mana tak nya pagi-pagi Cik Mimie sign in, Cik Mimie dapat comment dari Kak Ros @ Queenpink.. Dia bagitahu yang Cik Mimie menang lucky draw yang dianjurkan oleh beliau.. *ye? alala...sukanya..=)


So, Cik Mimie pun pergilah usha-usha kat blog beliau.. Nak tahu tak Cik Mimie menang apa? Cik Mimie menang minyak wangi..bestnye..*u all takmo jeles-jeles tau!! Actually, Cik Mimie diantara 20 orang yang memenangi hadiah minyak wangi ni. Dan ada lagi 10 orang yang bertuah memenangi hadiah lain iaitu mini mug dari Kak Ros..

[bukti yang didapati..=D]

U all boleh klik disini untuk melihat senarai nama pemenang yang lain.. =)
dan klik sini untuk lihat entry yang Cik Mimie post..=)

p/s 1: Terima kasih Kak Ros, if ada GA or LuckyDraw lagi jemput2 lah Cik Mimie join lagi...;DD
p/s 2: Tahniah kepada pemenang yang lain jugak.=)

Thursday, June 23, 2011

Mari Berpantun!!

Salam 1 Malaysia ^_^

Malam-malam mengadap lappy,
Sambil makan choki-choki,
Apa khabar saudara-saudari,
Ada sihat tak hari ini?

Ke sana ke mari mencari zaitun,
Sampai ke petang masih tak jumpa,
Marilah kawan-kawan kita berpantun,
Tradisi orang lama jangan dilupa.

Asap rokok membahayakan kesihatan,
Kesannya buruk berganda-ganda,
Kurangkan merokok dalam kehidupan harian,
Kerana nyawa anda begitu berharga.

Traffic light ada 3 warna,
Salah satu merah warnanya,
Janganlah kita melanggarinya,
Kerana anda mampu menggubahnya.

Pagi-pagi makan burger,
Sambil minum air kopi,
Sudah menjadi amalan blogger,
Kunjung-mengunjungi sesama sendiri.

Sana stori, sini stori,
Kekadang pening, betul ke ni?
Dunia blogging memang kontroversi,
Kalau tak caya marilah join sekaki.

Pantun dicipta saja suka suki,
Mengisi masa lapang yang kosong ni,
Jangan pulak ada yang benci,
Cik Mimie sikit pun tak mencaci.

Pergi ke kedai beli bahulu,
tak lupa juga kuih pelita,
Cik Mimie minta diri dahulu,
Salah silap maaf dipinta.

-Adios-

[Picca takde kena-mengena*muka orang dah bosan!!]

p/s: Jom2 kita berpantun..^_^

Wednesday, June 22, 2011

Spontaneous Thursday #1

Salam 1 Malaysia ^_^

MISS HIM DAMN-DAMN MUCH!!

Spontaneous Thursday

Alhamdulillah!! Finally I got it..

Salam 1 Malaysia ^_^

Hai u all.. Hari ini Cik Mimie happy sangat sebab Cik Mimie sudah dapat kerja. Tak sangka pulak interview pertama yang Cik Mimie pergi 7 haribulan hari itu membuahkan hasilnya. Sikit pun Cik Mimie tak ready untuk Inteview tu tau!! Tapi, Cik Mimie tetap bersyukur. Bak kata orang kan? "kalau dah rezeki, insyaallah kita akan dapat jugak".

Miss yang call Cik Mimie pagi tadi minta Cik Mimie mula kerja minggu depan 27 haribulan. *honestly, Cik Mimie memang takut sangat2. Mana tak takut, Cik Mimie takde langsung pengalaman dalam bekerja ni. Lagi2 kerja dalam pejabat, adess, sereeeemmm je rasa..huhuhu.

Tapi, takpe macam orang selalu cakap. "belum cuba, belum tahu". Sekarang ni lah, masa untuk Cik Mimie uji diri Cik Mimie sendiri. Sama ada mampu atau tidak practice balik apa yang Cik Mimie belajar selama 3 tahun kat kolej dulu..huhuhu..

'Kaymoon Mimie, you can do it gurl!!'

p/s: U all doakan Cik Mimie berjaya tau!! Terima kasih..sayang u all semua ^_^

Wordless Wednesday #3: Dahulu Kala

Salam 1 Malaysia ^_^


Wordless Wednesday

Monday, June 20, 2011

Berapa Kuntum Bunga Ros U Dapat?

Salam 1 Malaysia ^_^

[uncle google bagi]


Ha, hari ini Cik Mimie nak berkongsi dengan u all tentang rahsia disebalik jumlah kuntuman bunga kegemaran Cik Mimie. Bunga apa lagi kalau bukan bunga Ros. *Ala bunga yang Seth Tan bagi kt Nora Elena tu, sampai penuh bonet kereta dia. ^_^

Erm, seperti yang kita tahu, pemberian bunga dari seorang lelaki kepada seorang wanita dianggap satu tindakan yang sangat romantik. Lagi-lagi kalau bunga yang diberikan itu adalah bunga kegemaran si wanita, lagi berbunga-bunga la hati dia ^_~ *haish, siang malam pasti teringat saat indah itu. Namun, tahu tak u all yang sebenarnya ada rahsia disebalik jumlah bilangan ros yang diberi. Kekadang ada seseorang itu bagi banyak kuntuman, dan ada juga yang bagi sekuntum jer.

Berikut adalah rahsia disebalik jumlah kuntuman bunga ros yang dipetik dari Love Fate Destiny.

1 Rose
Exceptional love all concentrated on you.

2 Roses
Two of us deeply in love.

3 Roses
I love you.

6 Roses
I want to be yours.

9 Roses
Love each other eternally.

11 Roses
You are the one I love most in my life.

12 Roses
Satisfactory union and mutual affinity.

13 Roses
Secret admirer.

24 Roses
Remember fondly every moment
(24 hours cannot forget you).

33 Roses
Saying "I love you" with PROFOUND LOVE.

36 Roses
Feeling romantic attachment because you come to me.

44 Roses
Constant unchangeable pledge.

50 Roses
This is "Regretless Love".

56 Roses
My love.

66 Roses
Successful love affair.

99 Roses
Love with understanding makes love eternal.

100 Roses
Harmonious union in a century, remain a devoted couple 'till ripe-old age.

101 Roses
No other love but you.

108 Roses
Please marry me!

111 Roses
Eternal love.

123 Roses
Free love.

144 Roses
Loving you day and night eternally.

365 Roses
Thinking of you everyday, love you everyday.

999 Roses
Everlasting and eternal love.

1001 Roses
Faithful love, 'till forever

Ha, lepas ni kalau u all dapat bunga ros dari someone jangan lupa kira dulu tau. Mana lah tau ada mesej ke die nak bagitau u all melalui jumlah kuntuman bunga itu. =)

p/s: U bila nak bgi I bunga Ros ni. I nak 1001 roses boleh?? ;))

Thursday, June 16, 2011

Sssshh....Ini Rahsia Kita Tau!!

Salam 1 Malaysia ^_^



Adess!! Laparnya perut ni..Nak pergi makan, MALAS *errr, untuk pengetahuan u all Cik Mimie memang macam ni. Memang payah kalau penyakit MALAS dah datang..hee.. Dalam lapar2 ni, ada something yang Cik Mimie nak share dengan u all semua. Nak tahu tak? Nak tahu tak? Opkoslah, u all nak tahu kan?=)

Entry kali ini lebih diberi perhatian untuk kaum2 hawa *sebab Cik Mimie kaum hawa, kenalah lebihkan kaum hawa..ye dok? Bagi kaum Adam takmo jeles, takmo jeles nanti Cik Mimie buat entry untuk u guys pulak yer =)

Baiklah kaum2 hawa sekalian, mari kita pokus ye!!

::5 Perkara usah diungkap pada suami::

1. Rasa tidak suka pada ahli keluarganya.
-Seperti yang kita tahu, tak semua insan yang ada disekeliling serasi dengan diri kita. Kekadang kita sendiri tak tahu kenapa kita TAK SUKA dengan mereka. Tak mustahil perasaan ini boleh timbul dikalangan ahli keluarga suami kita, contohnya terhadap adik atau abang ipar. Ha, seberapa banyak u all TAK SUKA dengan mereka lagi2 MAK MERTUA, jangan sesekali beritahu suami. Bukan apa, takut nanti suami kita tertekan untuk memilih antara u all atau ibunya. Kesian kat dia nanti.

2. Wang Simpanan.
-Ada sesetengah wanita berfikiran perihal berkenaan wang simpanan ini harus dibincangkan secara terbuka dan ada sesetengah lagi sebaliknya. Kerana mereka berpendapat ia adalah tabungan masa depan jika berlakunya sesuatu yang tidak diduga. Perkara ini ada benarnya, sebagai contoh jika ahli keluarga memerlukan bantuan kewangan, tentu u all segan kan nak meminta daripada suami. Inilah kepentingan tabungan sendiri. Lagi2 kalau dapat suami yang kedekut/boros, wang simpanan rahsia inilah yang akan jadi penyelamat u all =).

3. Kata Laluan.
-Kata laluan untuk emel, akaun Facebook mungkin tidak kisah untuk dikongsi dengan suami tapi anda tidak digalakkan berkongsi kata laluan untuk kad bank dan juga laman web bank. Malah pihak bank sendiri pun akan memberi nasihat yang sama. Ha, ingat tu..kalau password blog pun jangan..hehehe..

4.Masalah Keluarga.
-Tak semua masalah dalam kalangan keluarga kita boleh kita ceritakan pada suami, lagi2 kalau cerita itu sesuatu yang mengaibkan atau hanya akan menunjukkan keburukan keluarga. Seelok-eloknya, kita rahsiakan sahaja. Ini adalah untuk mengelakkan dari timbulknya pandangan serong atau imej buruk terhadap keluarga kita di mata suami. Tapi, tak salah untuk bercerita kalau u all rasa suami u all dapat membantu menyelesaikan masalah tersebut.

5.Rahsia Teman.
-Kadang-kadang kerana takde cerita yang hendak dibualkan, kita sanggup mendedahkan rahsia teman kepada suami. Memanglah seronok kalau dapat bergosip, lagi2 kalau cerita tu hangat. Tapi, terfikirkah kita bahawa teman kita mengharapkan kita menjaga rahsianya. Oleh itu, fikirkanlah topik lain yang lebih berfaedah untuk kita bualkan bersama dengan suami. Sebagai contoh, perancangan masa depan u all berdua ke? pendidikan anak-anak ke? macam mana nak berbini 2 ker? haip2!! yang itu tak boleh..

Iklan Tak Berbayar: Petua Oh Petua.

p/s: Ada tak siapa2 yang rahsiakan benda2 ni dari suami??

Wednesday, June 15, 2011

Wordless Wednesday #3: Jozan Best

Salam 1 Malaysia ^_^

Maddi Jane-Price Tag (Jessie J)

Salam 1 Malaysia ^_^

Pssstttt!! u all pernah dengar tak lagu ni? best wooo Cik Mimie dengar, terus jatuh cinta tau.. *tak habis2 mulut dok bunyi ca ching..ca ching..jer..haha..So, kat sini Cik Mimie nak share skit video dari Maddi Jane *comel je die ni kan?. Actually, penyanyi asal untuk lagu ini ialah Jessie J, Maddi Jane ni dia just nyanyi balik jer..Jom kita nyanyi sama-sama jom!!

-hope u all Enjoy!!!-

Okay, Coconut man, Moon Heads and Pea
You ready

Seems like everybody’s got a price,
I wonder how they sleep at night.
When the sale comes first,
And the truth comes second,
Just stop, for a minute and
Smile

Why is everybody so serious
Acting so damn mysterious
Got your shades on your eyes
And your heels so high
That you can’t even have a good time

Everybody look to their left (yeah)
Everybody look to their right (ha)
Can you feel that (yeah)
We’re paying with love tonight
It’s not about the money, money, money
We don’t need your money, money, money
We just wanna make the world dance,
Forget about the Price Tag
Ain’t about the (uh) Cha-Ching Cha-Ching.
Aint about the (yeah) Ba-Bling Ba-Bling
Wanna make the world dance,
Forget about the Price Tag.

Okay!
We need to take it back in time,
When music made us all unite
And it wasn’t low blows and video hoes,
Am I the only one getting tired
Why is everybody so obsessed
Money can’t buy us happiness
Can we all slow down and enjoy right now
Guarantee we’ll be feeling Alright.

Everybody look to their left (yeah)
Everybody look to their right (ha)
Can you feel that (yeah)
We’re paying with love tonight
It’s not about the money, money, money
We don’t need your money, money, money
We just wanna make the world dance,
Forget about the Price Tag
Ain’t about the (uh) Cha-Ching Cha-Ching.

Aint about the (yeah) Ba-Bling Ba-Bling
Wanna make the world dance,
Forget about the Price Tag.

[B.o.B]
Yeah yeah
Well, keep the price tag
And take the cash back
Just give me six strings and a half stACK.
And you can keep the cars
Leave me the garage
And all I..
Yes all I need are keys and guitars
And its with in 30 seconds I’m leaving to Mars
Yeah we leaping across these undefeatable odds
Its like this man, you can’t put a price on the life
We do this for the love so we fight and sacrifice everynight
So we aint gon stumble and fall never
Waiting to see this in the sign of defeat uh uh
So we gon keep everyone moving their feet
So bring back the beat and then everyone sing

It’s not about the money, money, money
We don’t need your money, money, money
We just wanna make the world dance,
Forget about the Price Tag
Ain’t about the (uh) Cha-Ching Cha-Ching.
Aint about the (yeah) Ba-Bling Ba-Bling
Wanna make the world dance,
Forget about the Price Tag.

It’s not about the money, money, money
We don’t need your money, money, money
We just wanna make the world dance,
Forget about the Price Tag
Ain’t about the (uh) Cha-Ching Cha-Ching.
Aint about the (yeah) Ba-Bling Ba-Bling
Wanna make the world dance,
Forget about the Price Tag.

[Jessie J -Outro]
Yeah, yeah
Oo-oooh

Forget about the price tag.

p/s: cha ching...cha ching... ($_$)

Monday, June 13, 2011

Edisi Wanita: Suka Bersedekah

Salam 1 Malaysia ^_^

Wanita Solehah Mencipta Kehidupan Paling Bahagia & Romantis di Abad Ini.

Untuk menjadi wanita yang solehah, kamu (para hawa) harus memiliki sifat suka menghulurkan tangan (bersedekah) kepada orang lain. Ini kerana Sabda Rasulullah S.A.W. yang diriwayatkan dari Aisyah Ummul Mukminin berkata, "Yang paling cepat di antara kamu bertemu denganku adalah kamu yang paling panjang huluran tangannya."

Kata Aisyah selanjutnya, "Lalu kami sama-sama menhulurkan tangan untuk mengetahui siapa di antara kami yang paling panjang huluran tangannya. Ternyata Zainab yang paling panjang huluran tangannya, sebab dia bekerja dengan tangannya dan bersedekah dengan tangannya pula." HR. Bukhari.

Pesanan tersebut disampaikan oleh Rasulullah S.A.W kepada para ummul mukminin, yang kemudian di antara mereka menyampaikannya kepada orang lain. Apa yang dimaksudkan oleh sabda Rasulullah S.A.W. itu adalah: Siapa yang paling cepat di antara mereka bertemu dengannya, adalah pertemuan di akhirat; pertemuan selepas mati. Manakala maksud yang paling panjang huluran tangannya adalah yang banyak memberi sedekah.

Pada mulanya, mereka (para isteri nabi/ummul mukminin) mengira bahawa panjang huluran tangan adalah tangan yang panjang. Sehingga ketika Rasulullah berkata begitu, mereka sama-sama menghulurkan tangan untuk mengukur panjang tangan mereka. Ternyata tangan yang paling panjang adalah milik Saudah. Sedangkan Zainab disebut paling panjang huluran tangannya kerana banyak memberi sedekah dan mengerjakan kebaikan.

Hadis di atas bernilai mukjizat bagi Nabi S.A.W. dan sekaligus sebagai penghargaan khusus kepada Zainab R.A. Para ahli sejarah sependapat bahawa Zainab R.A. adalah di antara isteri Nabi S.A.W. yang pertama sekali menyusul (meninggal dunia) setelah beberapa lama Rasulullah S.A.W wafat. Beliau meninggal dunia ketika pemerintahan Khalifah Umar R.A.

Sesungguhnya wasiat Rasulullah S.A.W. tersebut bukan hanya ditujukan kepada isteri-isterinya, namun untuk seluruh wanita muslimah. Hadis Nabi itu mengajarkan kepada kita tentang keutamaan sedekah, berikut kesan dan berkahnya. Nabi S.A.W. telah memperingatkan kita tentang suatu sifat yang seharusnya dijauhi oleh wanita, iaitu kikir, berperangai buruk dan pengecut. Hal ini kerana, dalam hadis lain diterangkan pula oleh Abu Hurairah R.A. bahawa sabda Rasulullah S.A.W. berkata "Seburuk-buruk sifat adalah terlalu serakah namun sangat penakut."

Hidup kita ini tidak akan mendapatkan kebaikan kecuali dengan dua hal. Iaitu Zuhud dan Yakin. Jika kita senantiasa menyintai harta berlebih-lebihan kemudian menjadi kikir dan panjang angan-angan, maka dalam waktu yang tidak lama akan jatuh pada kebinasaan.


p/s: Berikan lah sedekah dengan hati yang ikhlas, kerana ganjaran yang akan kita dapat lebih besar dari apa yang kita sedekahkan..=)

Nuffnang Sudah Kembali!!

Salam 1 Malaysia ^_^


Yeeaayyhh!! pendapatan nuffnang sudah kembali, terima kasih En. Nuffnang ^_^. Sayang En. Nuffnang ketat-ketat.*Pssttt!!Cik Mimie bukan bercakap pasal BE ye.
Ini pasal pendapatan CTR yg RM 0.25 sen/klik tu.

Actually, sudah lama pendapatan CTR Cik Mimie ni tak masyuk. Tapi, alhamdulillah hari ini ada lah masyuk sikit walaupun tak banyak mana. At least Cik Mimie tahu En. Nuffnang still sayang Blog Cik Mimie ^_^.*kan En. Nuffnang kan??

Semoga hari esok, esok dan esok ada masyuk lagi......teehee....

p/s: Terima kasih kepada anda yang meng'klik' Nuffnang Cik Mimie juga yer.. Sayang u all lah!! =)

Friday, June 10, 2011

Hari Penting!!


Salam 1 Malaysia ^_^

Just a Silent Post

ON

10th 2011

20:34

p/s: wink3x ^_*

Wednesday, June 8, 2011

Hati Ini Kau Miliki

Salam 1 Malaysia ^_^

Erm, tetiba rasa nak menjiwang petang2 ni..boleh kan? huhuhu..(^_^*)

Sebelum Hati Ini Engkau Miliki....
Kehadiran engkau amat aku rimas dan benci,
Kemunculan engkau membuat diri bagai tak ingin hidup lagi,
Setiap patah ayat yang dituturkan bagai duri bagi diri ini,
Tetapi, itu semua dulu sebelum diri mengenal erti hati.

Sesudah Hati Ini Dimiliki....
Kejujuran engkau merobohkan benteng hati yang telah lama aku bina,
Kemesraan engkau membuatkan hati ini tak bisa menghalanginya,
Kasih sayang engkau menjadikan diri ini bagai berada di alam syurga,
Kepercayaan engkau menguatkan lagi rasa rindu dan cinta.

Hati Ini Milik Engkau Selamanya....
Aku akui perasaan ini bukan dusta mahupun lakonan,
Ini luahan yang jujur dari lubuk hatiku buat engkau wahai pujangga,
Terima kasih atas segala-galanya yang telah engkau berikan,
Sesungguhnya diri ini amat GEMBIRA dan BAHAGIA!! =)

p/s: Lama tak cipta sajak, dulu boleh dikatakan hobi kot..hahaha..^_*