-->

CARI APE TU?

Thursday, May 16, 2019

TOLLYJOY HARI RAYA 2019 GIVEAWAY



Salam 1 Malaysia ^_^


Wah, lamanya tak join giveaway ni. Maklumlah, diri ni kejap ada, kejap takde. Mana yang singgah tu maaf ye, InsyaAllah Cik Mimie cuba balas jejak anda. So, hari ini rasa nak sangat-sangat join GA dari Mummy Lin. Mana tahu kan ada rezeki untuk My Little Hero Muhamad Nazeem Nashrullah ^_^. 


TOLLYJOY HARI RAYA 2019 GIVEAWAY - Assalamualaikum. Ramadan belum habis, dah cerita raya ye ! Seperti biasa lah, bulan Ramadan ini dan Ramadan tahun-tahun sudah mummy ada banyak giveaway berikan pada pembaca blog mummy dan juga followers facebook mummy (FB page). Salah satunya adalah TOLLYJOY HARI RAYA 2019 GIVEAWAY. Tollyjoy merupakan jenama yang mummy suka. Barangannya berkualiti dan harga pulak mampu milik ! Ha...best kan? Baju-baju Daim masa baby pun, kebanyakannya dari jenama Tollyjoy. Kain bajunya tak panas dan selesa Daim pakai.    TOLLYJOY HARI RAYA 2019 GIVEAWAY    Korang je nak cantik menawan di hari raya, anak-anak pun nak jugakkan !  Raya -raya ni, kita nak berjimat cermat kan? Kalau nak jimat, meh terus sertai TOLLYJOY HARI RAYA 2019 GIVEAWAY ini. Hadiah lumayan ye ! Hamper Tollyjoy berharga RM100 untuk di menangi. Bukan seorang atau dua orang pemenang yang hendak di cari tau ! Malah, mummy nak cari 10 orang pemenang ! 10 orang okay !  Apakah syarat-syarat TOLLYJOY HARI RAYA 2019 GIVEAWAY ini?    SYARAT-SYARAT TOLLYJOY HARI RAYA 2019 GIVEAWAY



Syarat-syarat untuk sertai TOLLYJOY HARI RAYA 2019 GIVEAWAY ini mudah je ! Untuk menjadi 10 PEMENANG TOLLYJOY HARI RAYA 2019 GIVEAWAY BERNILAI RM100. Korang just ikut steps di bawah ini :-


1. Menetap di Malaysia sahaja

2. ‘Like’ Tollyjoy Malaysia Facebook dan ‘Follow’ Tollyjoy Malaysia Instagram.


3. Lengkapkan slogan ini “Raya bergaya 2019 dengan Tollyjoy kerana…(tidak melebihi 20 patah perkataaan)


4. Share di Facebook masing-masing, tag me serta 3 orang rakan korang dan pastikan ada#TollyjoyHariRayaGiveaway #TollyjoyMalaysia #tollyjoyxazlindagiveaway 


5. Jawab slogan berserta nama dan email di ruangan komen blog ini.

Bagi yang ada blog, nak buat entri khas di blog pun boleh juga. Mana yang tak ada blog tu ...WAJIB patuhi 4 steps di atas tu ye !

Jika ada soalan mengenai giveaway ini, boleh contact mummy terus ye. Insyallah mummy akan cuba bantu.

Giveaway ini bermula dari 16 Mei 2019 - 30 Mei 2019 (2 minggu sahaja). Keputusan pemenang akan di beritahu pada 2bila-bila masa (awal Jun)

Jom sertai beramai-ramai TOLLYJOY HARI RAYA 2019 GIVEAWAY . Mana yang dah tak ada anak kecil pula, korang boleh war-warkan kepada rakan-rakan lain ye !

Terima kasih dan good luck semua !

p/s: All done :)

Monday, March 11, 2019

Resepi : Roti Naik Tanpa Telur

Salam 1 Malaysia ^_^

Hai semua, Cik Mimie cuba mencuri masa untuk mewarnai semula blog ini. Hope adalah orang yang datang membaca :). Ok harini nak share resepi Roti Naik ada orang panggil Roti Bun. Tak kisahlah janji roti. hehehe.. 

Untuk resepi ni Cik Mimie tak menggunakan telur sebab My Little Hero alah dengan makanan yang ada telur ni. So, google pun google jumpa lah satu resepi mudah dan bahan pun senang je nak cari. :) *Sy Little Kitchen

Bahan yang digunakan :-

  • 11gram Yis Kering / satu paket*
  • 1/2 Cawan Air Suam*
  • 1 sb gula*
  • 1 sb tepung gandum*
  • 2 sb marjerin dicairkan
  • 1 cawan gula dilarutkan dengan 1/2 cawan air panas (kalau taknak manis boleh kurangkan kuantiti gula ye)
  • 3 cawan tepung gandum + 1 cawan tepung gandum (standby kalau doh lembik, boleh tambah susu tepung sikit untuk rasa lemak)

Cara membuatnya :-

  1. Campurkan bahan bertanda (*) tunggu sehinggan yis kembang
  2. Larutkan 1 cawan gula dan 1/2 cawan air panas, jadikan sirap gula dan sejukkan
  3. Masukkan 3 cawan tepung gandum di dalam bekas yang sesuai dan buatkan lubang ditengah-tengah tepung
  4. Masukkan semua bahan iaitu yis yang telah kembang, sirap gula dan juga marjerin yang dicairkan tadi ditengah lubang tepung dan uli sebati
  5. Sekiranya adunan doh lembik boleh tambah sedikit demi sedikit 1 cawan tepung yang kita standby dan sedikit susu tepung, uli sehingga doh tidak melekat
  6. Biar adunan naik dalam masa 30 minit, bila dah kembang uli sedikit untuk buangkan angin dalam doh. 
  7. Bentukkan doh bulat2 dan susun didalam loyang yang telah dioles dengan marjerin (suka hati nak buat bentuk macam mana, panjang ke, bulat2 ke ikut selera masing-masing ye)
  8. Biarkan doh naik lagi dalam 30 minit.
  9. Lepastu boleh bakar pd suhu 180 darjah celcius selama 20 minit atau kekuningan, bila dah masak keluarkan dari oven dan sapu marjerin di atas roti, nak bagi roti berkilat. *jangan lupa panaskan oven dahulu dalam 10 minit
Siap :)

Selepas siap dibakar :)
nyum2:)


p/s : Alhamdulilah percubaan pertama buat roti, ini pun kena tunggu my little hero tido. Kalau tak mimpi la nak buat..hahahahaha