-->

CARI APE TU?

Thursday, February 26, 2015

Cuaca Panas Melanda Malaysia

Salam 1 Malaysia ^_^

http://www.mesinraya.co.id/wp-content/uploads/2014/11/mesin-pelembab-udara.jpg

Sejak beberapa minggu yang lalu, negara kita iaitu Malaysia telah dilanda dengan cuaca panas yang luarbiasa ianya juga boleh menyebabkan kemarau. Hari ini je suhu cuaca di Segamat mencecah 32 darjah celcius, agak panas jugak la. Tempat U Olls panas jugak ke? atau ada yang dah dilanda hujan?

Di bawah adalah tip–tip pencegahan di musim panas:
Perlu
  • Minum dengan banyak, tanpa mengira tahap aktiviti anda. Jangan tunggu hingga anda dahaga.
  • Minum minuman isotonik kerana ia boleh menggantikan garam dan mineral yang hilang semasa berpeluh.
  • Berada di dalam rumah/bangunan
  • Hadkan aktiviti luar
  • Berehat dengan kerap
  • Mandi atau buka kipas angin untuk meyejukkan anda
  • Pakai pakaian yang ringan, berwarna-terang, dan longgar.
  • Pakai topi atau payung yang besar
Jangan/ tidak perlu
  • Minum minuman yang mengandungi kafein, alkohol, atau kandungan gula yang tinggi.   
  • Membiarkan seseorang di dalam kereta yang bertutup.
  • Bersenam dalam cuaca panas
 credit

p/s : Hari ni Follow boss lawat site ada SKM Inspection, cuaca panas giler. Padahal baru pukul 10 pagi.

23 comments:

  1. memang terasa panasnyaa sekarang ni. malam pun membahang rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan? Anak buah Cik Mimie pun yang baru lahir tu pun asik merengek je kat umah..sian tgk die..

      Delete
  2. betul tu cik mimie..cuaca panas melampau sekarang ni kan so, kena banyakkan minum air putih..

    ReplyDelete
  3. panas juga cuaca kat sana ya cik mimie..kat sini alhamdulillah kemarin petang hujan lebat so, suhu panas pun kurang sikit..kak wana memang x sanggup nak jalan di luar tu..selesa di rumah ja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sini xde hujan lagi Kak Wana..nasib baik keje dalam ofis..mcm mana la yg org kerja kt luar tu...mesti panas kn..

      Delete
  4. Thanks atas perkongsian tips yer Cik Mimie... Nampaknya zumal kena kurangkan minum kopi la yer ^-^

    ReplyDelete
  5. Panas betulkn skunk ni, PJ tadi pun but dlm kelas je.......;-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuaca skrg dah tak menentu dah Cik Na..kena jaga diri tau :)

      Delete
  6. tulah sekarang ni mmng panas. bibir saya pun cepat kering. kena minum air masak banyak-banyaklah nampaknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah kita..bibir ni dah pecah2 dah..pedih pulak tu..hmmm

      Delete
  7. terasa dah tanda2 macam nak demam..hukhuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyakkkn minum air putih..makan ubat tau..

      Delete
  8. Alhmdulillah. Sini semalam dan hari ni waktu petang hujan. Hari ni lg lebat. Sy rsa tak se ekstream tahun lepas. Mudah2an la ye. aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, ada juga hujan...hrp kt sini jugak hujan..:)

      Delete
  9. betul.cuaca sekarang panas sangat.thankyou share tips ye cik mimie :)

    ReplyDelete
  10. ye, memang panas cuaca sekarang ni . thanx ye cik Mimie untuk tips di atas..

    ReplyDelete
  11. tidur malan x pakai baju dan kipas paling full huhuh

    ReplyDelete
  12. Assalam mimi,
    iols ni malam2 ja bangun tido nak kena mandi
    panaih laaaa haaaaaaiiii he3

    ReplyDelete
  13. memang terasa sangat panasnya.
    kalau boleh nak berendam ja

    ReplyDelete
  14. ye cuaca sgt panas skg ni
    bykkn mnum air cik mimie

    ReplyDelete
  15. hehehe kena sungguh gaya bumi panas tu dengan suhu sekarang..
    even hujan juga skali skala tapi still panas..

    take care too CM.. air masak banyak2 okay..

    ReplyDelete

sila-sila lah meninggalkan jejak jari-jemari anda