-->

CARI APE TU?

Tuesday, December 21, 2010

Edisi: Jom Jaga Gigi!!

Salam 1 Malaysia
Aik? kenapa nak ajak jaga gigi ni? haish Cik Mimie ni da mcm doktor da kn..
asyik wat entry pasal kesihatan jer..ngeh3x..*xmau mara ar!!
Kenapa Cik Mimie nk ckp pasal gigi hari ni? Sebab td petang Cik Mimie pegi jumpa dentist.
Niat dihati nk tampal gigi..tup3x doktor suh cabut lak.
dengan muka takut2 Cik Mimie bertanya:-

Cik Mimie: Ha!! kena cabut? kenapa nk kena cabut lak doktor?
Doktor: Ye, kena cabut gigi awk ni. Sebab ni gigi susu then dia da goyang2 da ni.
Cik Mimie: Gigi susu? *aik. biar betol doktor ni umo aku da 20 thun da. Xkan ade gigi susu lagi. Doktor biar betol?
Doktor: Betol, ok b4 tu jom kita pergi x-ray dulu tok pastikan.

[bergerak ke bilik x-ray]

Doktor: See, kt lam gusi awk ni still ade gigi lagi. After awk cabut gigi susu ni, gigi yg kat lam gusi tu akan tumbuh.
Cik Mimie: Lama x doktor dia nk tumbuh semula?
Doktor: Xlama dalam 3 bulan je.
Cik Mimie: 3 bulan? *mati ley
Doktor: Kita cabut skrg ok?
Cik Mimie: ok doktor!

[Gigi Cik Mimie telah selamat dicabut, now Cik Mimie da rongak . Dan doktor tersebut telah berkongsi beberapa tip tok menjaga gigi]

::Tip Penjagaan Gigi::
  • Berus gigi sekurang-kurangnya 2 kali sehari-waktu pagi dam malam sebelum tido.
  • Guna berus gigi sesuai dengan mulut anda.
  • guna ubat gigi berfluorida sebesar kacang.
  • Guna flos gigi pada waktu malam sebelum tidur setiap hari.
  • Dapatkan pemeriksaan doktor gigi sekurang-kurangnya setahun sekali.
  • Makan makanan seimbang, kurangkan snek terutama manisan antara waktu makan.
  • Gantikan manisan dengan buah-buahan, kerepek atau kekacang.
[muka selepas gigi kena cabut, xleh senyum2 da pasni]


p/s: "Kurangkan manisan dalam minuman, tambahkan manisan dalam senyuman"



9 comments:

  1. kohkohkoh..pasni nak try buat cik mimie senyum..haha

    ReplyDelete
  2. emm knpe xde dialog cik mimie tgh nagis..
    eleh...xmo tulis yek..
    knpem ar melalak pnyer...heeee...

    (^_^)

    ReplyDelete
  3. ehhh..?? lmbtnya gigi susu mimiey tercabut.. =.=

    ReplyDelete
  4. Kamarul: wakaka...cik mimie akn try senyum x nmpk gg =)

    ReplyDelete
  5. ajiem: hahaha..scene tu da potong awal2..bg mengelakkan org ramai yg membaca merasa simpati..ngeh3x.. =p

    ReplyDelete
  6. NuSaNa NoSa 91: tau xpe dear...Cik Mimie sendiri pun cam x caya..p, bila da x-ray..mmg betul pun..huhu..

    ReplyDelete
  7. Nice blog .follow u =.=

    (Npost:dpt beli D90 dgn rm 37)

    ReplyDelete
  8. Keluarga Azhar: thankz sudi guling2 kt sini..

    ReplyDelete
  9. umur 20 pun masih ada gigi bongsu? hihi. macam xpercaya jugak. hihi

    ReplyDelete

sila-sila lah meninggalkan jejak jari-jemari anda