-->

Pages

CARI APE TU?

Monday, July 21, 2014

RESEPI : POPIA NESTUM

Salam 1 Malaysia ^_^

Wah, tetiba rasa hari ini Cik Mimie nak kongsi resepi buat kuih raya iaitu POPIA NESTUM. *Enak bangat gue cakap sama lo..hehehe. Kalau nak tahu inilah salah satu jenis kuih yang Cik Mimie dah buat satakat ini. So, Jom usha resepi kuih raya Cik Mimie.

 Bahan-bahan yang diperlukan ialah : -
  • 1 paket kulit popia nestum *Cik Mimie beli yang ada 40sheet banyak sikit dapat :)
  • 100 grams Horlicks Original. *Kalau u oll suka rasa horlick boleh tambah lagi ikut suka u oll.
  • 100 grams Nestum Original.
  • 1/2 Cawan Gula Halus/Kastor.
  • 1 biji telur dikacau *untuk lekatkan kulit popia.


 Cara-cara membuatnya :-
  • Leraikan kulit popia satu persatu *jangan semua nanti kulit tu jadi keras.
  • Gulung kulit popia sama ada secara menegak atau pun menyerong *ikut kesenangan u oll la ye :) Cik Mimie prefer menegak sonangggg..
  • Sapukan telur di hujung gulungan sebagai gam. *kalau tak nanti time goreng kulit popia terbuka.
  • Lepas tu gunting kulit popia secara menyerong *contoh dalam gambar

  •  Panaskan minyak, make sure minyak betul-betul panas baru masukkan kulit popia.
  • goreng sehingga warna keemas-emasan/golden *Ha, macam lam gambar tu :)
  • Angkat dan toskan.


  •  Now, buat bahan untuk salut popia tadi.
  • Campurkan kesemua bahan yang telah disukat iaitu nestum, gula halus & horlick.
  • Then, ambil popia yang telah digoreng tadi *make sure popia tadi da kurang berminyak.
  • Gaul..gaul..dan gaul..*rujuk gambar..ekekeke..


  • Taaaddddaaaaa..Dah siap dah!!
  • Boleh simpan dalam tupperware dan makan..yyeeeaaayyhh!!
  • Mudah dan sedap..kriuukk..kriukk..kriukk bunyinya..:p

p/s : Tahun ni GILER semangat nak raya semua kuih buat sendiri..huhuhu :)

11 comments:

  1. wow! nampakk sedapp.. tpi kte lgi suke popia smbl pedass... nyummyy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap, yang pedas pun Cik Mimie suka :)

      Delete
    2. betul2. yang perisa kari punya pun ade

      Delete
  2. fuhhh sesuai untuk student yang suka study malam malam... sambil study, boleh menelan.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..sesuai sangat2 :) Haish, rindunya time blaja :(

      Delete
    2. nantu mengunyah lagi bnyk dari study ahahha

      Delete
  3. Cik Oren buat popia kacang hijau minggu lepas. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe..Cik Mimie tak bekesempatan buat kuih tu lagi :) Insyaallah, ada masa nak try jugak :)

      Delete
    2. popia kacang hijau? wah first time dengar

      Delete
  4. wow simple nyeee. tlg la buatkan pastu pos kat saya hehee

    ReplyDelete
  5. Ini antara stok gatal gigi akak ni, Cik Mimie. Mkn sambil buat kerja tak sedar,..tau2 abis! :)

    ReplyDelete

sila-sila lah meninggalkan jejak jari-jemari anda