-->

CARI APE TU?

Thursday, November 21, 2013

Ais Krim Home Made

Salam 1 Malaysia ^_^
Assalammualaikum & Salam Sejahtera blogger-blogger semua =)
Hari ini tetiba rasa nak berkongsi "Resepi Aiskrim Home Made" simple and delicious..walla..
Hehe..resepi ni pun Cik Mimie dapat dari officemate Cik Mimie (credit to K.Lily)
Thank you so much kak!
Ok bahan-bahan yang diperlukan senang je u all..boleh buat dekat rumah ngan anak-anak..
jom2 kita buat sama-sama.. =)
Bahan-bahannye:-
- 3 cawan Susu Segar (Cik Mimie guna Dutch Lady full cream)
- 1/2 cawan susu manis (f&n pun ok)
- 2 sudu kecil perisa vanilla
- 2 sudu kecil ovallete
(Pewarna dan perisa ikut suka selera u oll)
Cara-cara membuatnya:-
Campur semua sekali bahan-bahan di atas kecuali pewarna guna mixer @ blender selama 20 minit sehingga bahan-bahan tadi menjadi ringan dan kembang. selapas itu boleh masukkan perisa dan pewarna yang u all suka.
Macam Cik Mimie hari tu buat aiskrim ala-ala paddle pop.
rainbow aiskrim.
Caranya selepas bahan-bahan dah ringan and kembang tadi asingkan kepada 4 atau 3 warna yang u oll nak ke dalam mangkuk lepas dah campur dengan pewarna letak dalam bekas secara berlapis-lapis sampai la aiskrim tu habis..hehe.. Selepas tu boleh lah bekukan ke dalam peti ais..





Selamat mencuba......... v(^_^*)
p/s: nak try buat aiskrim oreo plus coklat flavour..nyummy2!!

No comments:

Post a Comment

sila-sila lah meninggalkan jejak jari-jemari anda