Salam 1 Malaysia ^_^
Kebanyakkan lelaki gemar membaca dalam keadaan baring *kenapa erk?*
Now, Cik Mimie nk bgtau murid-murid cara penjagaan mata yang betol. Sila take note ye!! Ade 8 cara semuanya:-
- Jangan membaca atau menulis di bawah cahaya yang terlalu terang atau dalam keadaan gelap. *no..no..no..!! AMARAN KERAS DARI CIK MIMIE*
- Pastikan kedudukan ketika kamu membaca adalah betol dan selesa *duduk diatas kerusi/meja*
- Elakkan membaca/menonton televisyen dalam keadaan berbaring & jauhkan pandangan mata ketika menonton. *ha, yg ni da gtau awal2 lagi kn? plish ye murid2, sila duduk ketika membaca*
- Salah satu penjagaan mata yang sihat adalah dengan melihat alam semulajadi *credit bg yg dok kt lam hutan, mesti mata dorg sihat*
- Mata kita ni terlalu sensitif, so murid2 jangan kerap menggosok mata kita ye. sekali sekala xpe, Cik Mimie benarkan. ^_^.
- Jangan mengambil masa yang terlalu lama ketika menonton televisyen/komputer. Pastikan berehat dalam masa beberapa minit untuk melihat jarak jauh.
- Pastikan tidur lebih awal kerana mata perlukan rehat secukupnya.
- Makan makanan yang sihat untuk mendapat mata yang sihat seperti kerap mengamalkan makan sayuran & buah-buahan seperti Lobak Merah.
"No 6 & 7 tu cam ssah je bagi Cik Mimie..hahaha."
.*suka jd burung hantu & ngadap lappy lama2*

p/s: Sayangilah Mata Anda
No comments:
Post a Comment
sila-sila lah meninggalkan jejak jari-jemari anda