-->

Pages

CARI APE TU?

Friday, January 30, 2015

My Family - MyLip's Generation

Salam 1 Malaysia ^_^


Ha, nampak tak gambar kat atas tu? Kalau nak tahu itulah keluarga Cik Mimie, tapi tak cukup 100% masih ada yang tak termasuk dalam gambar tu :) Disebabkan ramai sangat bertanya Cik Mimie ni berapa orang adik beradik. Lepas tu rasa macam ramai je kakak Cik Mimie ni kan? So, Cik Mimie nak story pasal keluarga Cik Mimie. 


Ini gambar campak balik pada 04.04.2012, masa ni kami adik beradik berkumpul dekat dataran Segamat bawa makanan dan celebrate Birthday Abah Cik Mimie. Memang seronok la..hehe..tak pernah dibuat orang berkelah dekat dataran. :)


Adik beradik Cik Mimie ada 9 orang semuanya, 8 perempuan dan seorang lelaki. Cik Mimie anak yang bongsu so Cik Mimie ada 7 orang kakak dan seorang abang lah. Semua dah berkeluarga tinggal Cik Mimie seorang je belum lagi. InshaAllah, sampai seru adalah nanti..ekekeke..Memandangkan semua dah berkeluarga so Cik Mimie mempunyai 21 orang anak buah 10 perempuan dan 11 lelaki. Ha, ada seorang lagi tengah on the way, inshaAllah bulan 3 nanti akan keluar dari perut mak dia..huhu..Opps, lupa nak bagitahu yang Cik Mimie dah ada seorang cucu iaitu anak kepada anak buah sulung Cik Mimie. Tengok anak buah pun dah kawin dan ada anak tau..haha..ucu nya saja belum lagi..:)

Along - Normah Md Yusop
Angah - Nordin Md Yusop
Uda - Normala Md Yusop
Andak - Norlizana Md Yusop
Ateh - Nora Md Yusop
Anjang - Zubaidah Md Yusop
Itam - Zuriawati Md Yusop
Acik - Zuriyani Md Yusop
Ucu - Norshamimi Md Yusop

Kesayangan kami semua Encik Md Yusop Kasim dan Puan Lipah Ason.

p/s : Ada masa cerita pasal anak-anak buah Cik Mimie pula.. :)

Entri Tanpa Kata : Jumaat Yang Indah #22

Salam 1 Malaysia ^_^


p/s : Salam Jumaat minggu terakhir bulan Januari 2015

Credit : google image

Thursday, January 29, 2015

Gelang Tangan Zalora

Salam 1 Malaysia ^_^

Petang U Olls!! Ha, Cik Mimie nak cerita pasal Zalora ni. Ada siapa-siapa kat sini yang tak tahu Zalora tu apa ke? Ok2, takpe Cik Mimie boleh bagitahu. Zalora ini merupakan butik online yang menjual pelbagai barangan seperti pakaian wanita, pakaian lelaki, pakaian muslimah, aksesori dan macam-macam lagi. Memang berbaloi kalau membeli di Zalora. Servis dia memang tip top, sebab tu Cik Mimie selalu shopping di Zalora :) 

Kalau u olls nak tahu Jumaat lepas zalora ada buat tawaran hebat yang mana setiap barang diberi diskaun 90% sehingga 93%. So, Cik Mimie tak lepaskan peluang ini. Setelah membelek sana, membelek sini. Cik Mimie grab satu aksesori kira macam reward untuk diri sendiri :)


Cik Mimie beli gelang tangan jenama KLF berharga RM15.40. Kalau nak tahu harga sebenar gelang tangan ini ialah RM220.00 selepas potongan sebanyak 93% Cik Mimie dapatla harga tu :) Berbaloi tak?


Gelang tangan Cik Mimie order dah pun sampai tadi :) Nasib baik muat...hahaha..gelang tangan ni saiz M :) cantik sangat. Actually, dia bukan emas 916 tau U Olls, material yang digunakan ialah 22ctw Gold Plated Alloy. Kira macam emas celup la..hehehe..okla kan, at least kalau hilang ke apa ke takde la kita ralat sangat...hehe..sesuai untuk dipakai hari-hari :)

p/s : Bila gaji nak masuk ni?? $_$

Segmen Berkenalan by: Dr. Shikin.

Salam 1 Malaysia ^_^


Tag 

- Pemenang dipilih secara random.org
& seorang top referral.

HADIAH :



1. Top Referral - Cash RM20

2. Shiseido face mask hitam + FM

x 15 pemenang

 

- Tamat bila-bila masa.

p/s : Jom meriakn segmen Dr.Shikin :)

Hadiah Tajaan Anamizu

Salam 1 Malaysia ^_^


Alhamdulillah, semalam abang posmen singgah rumah hantar surat untuk Cik Mimie..*Cewah singgah konon padahal memang kerja abang posmen tu..hahaha..Cik Mimie dapat sekeping kad dari Anamizu. Kalau nak tahu Kad itu adalah hadiah untuk Cik Mimie sebab terpilih sebagai pemenang di segmen anjuran Cik Balqis iaitu Segmen Zaman Persekolahan. Anamizu adalah sponsor untuk hadiah Cik Mimie. Wah, cantik tau kad yang Ana bagi..suka sangat :) Bertambah koleksi hadiah dari blogger.



Thank Ana untuk kad yang cantik ni :) Cik Mimie suka sangat-sangat...Cik Mimie dah selamat terima kad Ana tau :)

p/s : Hari ini mood macam ke laut jer...huhuhuhu

"MINI GIVEAWAY BY AKU JEJARICOMEL"

Salam 1 Malaysia ^_^

http://akujejaricomel.blogspot.com/2015/01/mini-giveaway-by-akujejaricomel.html

1x helai Sejadah Dari Mekah Al-Mukarramah serta seutas Tasbih 
( Tapi Berbaloi-baloi untuk harian )

TARIKH TUTUP

Penyertaan berlangsung sehingga 30 Januari 2015
jam 11.59 malam

Pemenang akan diumumkan pada 1 Februari 2015
jam 8.00 malam
 
p/s : Jom join ramai-ramai :)

Wednesday, January 28, 2015

CPUV KELIMA JANUARI 2015 : LACTACYD 150ml PROMO

Salam 1 Malaysia ^_^

Selamat petang semua!! Wah, lama tak jenguk Nuffnang ingatkan takde CPUV yang melekat. rupanya ada jugak. Terima kasih Mr. Nuffnang, walaupun earning kekadang tak bertambah tapi ada CPUV yang menyinggah pun dah bersyukur dah. At least, dapat tambah duit untuk kahwin :) ngeh3!!!


CPUV Campaigns On-Going
-INTI 2015 Cycle 1 Degree-
-Mah Sing - Avenue Street-
-Maybank #ILove-
-RHB Travel Around The Worlds-
-Nestle Kitkat Launch-
-Digi Year End Sale-
-Lactacyd - Malay Millenium-
-Lactacyd 150ml Promo-

p/s :Alhamdulillah, Rezeki dari Nuffnang :)

Mini Giveaway By azhafizah.com

Salam 1 Malaysia ^_^

http://www.azhafizah.com/2015/01/mini-giveaway-by-azhafizahcom.html

Tarikh Tamat : 30 Januari 2015

Pemilihan pemenang : random.org

Hadiah : 20 sample Nurraysa Beauty Soap x 20 pemenang [seperti dalam gambar banner]




Wordless Wednesday #4 (2015) : New Born Baby

Salam 1 Malaysia ^_^

 http://rlv.zcache.com/keep_calm_its_a_boy_postcard-r5a1758d5a22849eb8363e88885d7c243_vgbaq_8byvr_324.jpg


p/s : Anak buah ke-21 selamat dilahirkan semalam :)

Monday, January 26, 2015

The Return of Superman 2015 : New Family Member

Salam 1 Malaysia ^_^

Ha, siapa kat sini peminat program TV Korea The return of Superman? angkat hidung cepat! hihihi..Cik Mimie peminat program ni dan semalam merupakan episod ke-59 juga episod pertama sempena tahun baru 2015. Kalau U oll nak tahu baru tahun 2015 ni ada ahli keluarga baru yang mengantikan Tablo & Haru. Sedihnya dah tak dapat nak tengok keletah Haru lagi T_T.

http://static1.allkpop.com/upload/2014/12/af_org/Epik-High-tablo-uhm-tae-woong-haru_1417487876_af_org.jpg
Credit

So, U oll nak tahu tak siapa yang menggantikan mereka berdua ni? Ahli keluarga baru untuk The Return of Superman 2015 ialah pelakon dan adik kepada penyanyi serta pelakon wanita terkenal Uhm Jung Hwa iaitu Uhm Tae-Woong dan anak perempuan beliau yang bernama Uhm Ji-on. Manakala, isteri beliau bernama Yoon Hye-Jin seorang penari Ballet. Uhm Ji-on dilahirkan pada 18 June 2013. Sangat comel ok, paling muda sekali dalam program ini :) credit

http://images.kdramastars.com/data/images/full/129488/um-tae-woong.png?w=600
Credit : google image
https://i0.wp.com/www.soompi.com/wp-content/uploads/2014/12/Superman-Returns-Uhm-Tae-Woong.jpg
Credit : google image
Semalam ada part terharu untuk sesi  mereka berdua, yang mana Uhm Tae-woong menangis bila melihat Uhm Ji-on copy paste kelakuan Saebom. Kelakar pun ada, ha Saebom tu kalau nak tahu anjing peliharaan mereka. Comel sangat Ji-on masa tu..hehehe :) Tak sabar nak tengok episod minggu depan apa jadi bila mereka tinggal berdua je :)

Saluran : 391 - KBS WORLD
Tajuk : The Return Of Superman
Waktu siaran : 3.27 petang (AHAD)

Nak tengok On-line boleh KLIK SINI :)

p/s : Jom tengok sama-sama :)

GA MYSTIC CITY BY BAJUWARNACOKLAT

Salam 1 Malaysia ^_^

http://bajuwarnacoklat.blogspot.com/2014/12/ga-mystic-city-by-bajuwarnacoklat.html

Tarikh tamat: 30 January 2015

p/s : Jom join rama-ramai...:)

Segmen Bloglist Februari - Jun by Cik Manis

Salam 1 Malaysia ^_^

http://cikmanissweet.blogspot.com/2015/01/segmen-bloglist-februari-jun-by-cik.html

syarat - syaratnya semudah ABC aje ^__^

1) Follow blog ini
2) Follow instagram tuan tanah kedaung ni * kalau tak nak pun tak pe 
3) Buat entri segmen ni 
4) Tinggalkan link blog di ruang komen
 
P/s : semoga berjaya semua :)

2nd Giveaway Sulaman Lace Heaven - Happy Birthday Fuza

Salam 1 Malaysia ^_^

 Klik SINI untuk join
  1. Follow blog Fuza, LIKE Page Jom Hargai Kesihatan Anda 
  2. Buat satu entri bertajuk 2nd Giveaway Sulaman Lace Heaven - Happy Birthday
  3. Copy dan paste kan banner dan Publish entri. Jangan lupa backlink ke sini semula.
  4. Tinggalkan URL entri kalian ke dalam ruangan komen.
  5. Sudi-sudikan sertakan juga Ucapan Hari Lahir buat saya.
  6. Pemilihan pemenang adalah melalui system random.org
  7. Giveaway ini akan TAMAT pada jam 11.30 malam 31 Januari 2015.
  8. Pemenang akan di umumkan pada hari Isnin,  2 Februari 2015, InshaAllah
 Ucapan Hari Lahir buat Kak Fuza
"Selamat Hari Lahir Kak Fuza, Cik Mimie doakan semoga akak dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, diberi kesihatan yang baik serta sentiasa bahagia dunia akhirat. Semoga aka terus sukses dalam dunia blogging ini."
 
Due date : 31 January 2015
 
p/s : Banyaknya GA & Segmen yang tak join lagi :)   

Saturday, January 24, 2015

RED CARPET GIVEAWAY BERSAMA PAPAGLAMZ

Salam 1 Malaysia ^_^

http://www.papaglamz.com/2015/01/red-carpet-giveaway-bersama-papaglamz.html
Cara nak sertai :
3. Follow Instagram Papaglamz - Jika ada
 Apa tunggu lagi jom la kita sama-sama join red carpet papaglamz, boleh catwalk sampai pengsan..hehehe :)

Due Date : 28 February 2015

p/s : Suka dengan banner GA ini..merah itu menawan :)

Entri Tanpa Kata : Motivasi

Salam 1 Malaysia ^_^

http://1.bp.blogspot.com/-T8B6JSfoB2c/UBXs_eNFyYI/AAAAAAAADGg/e3mOWPZKUXc/s320/motivational%20quotes-self-improving-improvement-happy-attitudes-ideas-impressing-inspirational%20qoutes-love-life-living-good-best-positive-humans%20(17).jpg
http://d3k0efmm336514.cloudfront.net/attitude_7eadca9027d8d25a9458d3560c170692.jpeg
Credit : Google image 

p/s : Hari ini nak bawa anak buah pergi window shopping..yeeaayhh!! :)

Friday, January 23, 2015

Saya Nak RM150 Produk Percuma daripada Nile.com.my

Salam 1 Malaysia ^_^

http://www.nile.com.my/page.php?cd=96
Wah, Nile.Com.My  nak bagi RM150 Produk percuma sempenan Hari Perayaan Tahun Baru Cina yang akan tiba tak lama lagi. So, nak tahu macam mana nak join giveaway ni ? Senang je ! U Olls hanya perlu mengikut 4 step di bawah ini kalau tak faham boleh terjah ke blog Lyssa Faizureen :
  1. Tajuk Entry : Saya Nak RM150 Produk Percuma daripada Nile.com.my
  2. Letak banner di atas ini bersertakan backlink untuk banner tersebut .
  3. Letakkan produk-produk yang korang nak daripada Nile.com.my bersama dengan link produk tersebut .
  4. Email kan terus kepada give_away@nile.com.my berserta dengan detail dan tajuk :

    CNY Giveaway 2015 (dan nama penuh)

    Link blog :
    Nama Penuh :
    No. Telefon :
Barang yang ingin Cik Mimie beli dengan harga kurang dari RM150.00 dari website Nile.com.my ialah :-

RM 49.90 - Blue




RM 30.60

 http://cdn.nile.com.my/images/12494/0.5.jpg

RM 29.90

 http://cdn.nile.com.my/images/12787/dp58839.JPG
RM 21.40

 http://cdn.nile.com.my/images/6838/8po.jpg
RM 14.89

Jumlah Keseluruhan : RM 49.90 + RM 30.60 + RM 29.90 + RM 21.40 + RM 14.89 = RM 146.69

 Due Date : 21 Jan - 17 Feb 2015
Last update Blog : 15 Feb 2015

Boleh KLIK SINI untuk semak penyertaan u Olls!! ^_^

p/s : Semoga ada rezeki disini :) Amin

Entri Tanpa Kata : Jumaat Yang Indah #21

Salam 1 Malaysia ^_^

http://4.bp.blogspot.com/-hySEY9fpPnw/UAtyW4HT-mI/AAAAAAAACZU/FVrdHjSjTKs/s320/mengumpat%2B%25282%2529%255B5%255D.jpg
https://arkibcerita.files.wordpress.com/2013/04/ust.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-6KHETei938U/UZTvGbOSgHI/AAAAAAAAE7M/ssoXbclhr8o/s1600/jangan+mengumpat.jpg

p/s : Salam Jumaat minggu keempat, cepat betul masa berlalu :)

Credit : google image

Thursday, January 22, 2015

"Segmen Pencarian Bloglist Feb - Mac 2015"

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيم


Segmen ringkas untuk mencari 15 blog untuk disenaraikan dalam bloglist Truly Love.

Syarat Penyertaan:

1. Follow blog Maria Firdz
2. Follow +Maria Firdz
3. Buat entry bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist Feb - Mac 2015"
4. Copy coding di bawah dan pastekan di ruang HTML new post.


5. Publishkan entry dan tinggalkan URL penyertaan di ruangan komen entry ini sahaja.

Segmen bermula 15 Januari 2015 hingga 30 Januari 2015.
Kesemua pemenang akan dipilih melalui random.org.

Jom sama-sama memeriahkan segmen ringkas ini..

Terima kasih atas sokongan semua...

Happy blogging (^_^)

PostCard From Germany

Salam 1 Malaysia ^_^

Diterbangkan khas dari Germany
Good Morning U Olls!! Ha, nampak tak poskad kat atas ni, ada kereta warna pink lagi tau..hehehe..Mesti semua tahu kan siapa pengirim poskad ni? kalau cakap je dari Germany memang dah boleh agak dah...hehehe..siapa lagi kalau bukan AISYA IBRAHIM pemilik blog NEVER PERFECT :) Huuwaa!! I suka giler you, thank sangat-sangat tau.. jauh berbatu-batu poskad ni terbang, semalam sampai rumah I :) Nak melompat-lompat dan lari setempat je rasa...haha..


Ucapan Aisya : 
"Assalamualaikum, Cik Mimie. Harap Cik Mimie happy dapat poskad nie. Terima kasih banyak sebab selalu rajin datang baca & komen blog kita you. Semoga friendship nie lasts for long-long time."

Happy Everything Until Next You!!

"With great love comes great friendship"

Salam sayang, Aisya Ibrahim JINDRISSKA.blogspot.com

To  Aisyah : 
"Waalaikummusalam, untuk pengetahuan Aisya Cik Mimie happy giler you dapat poskad ni..hehe..first time tau dapat poskad dari luar negara ni..ha, excited die jangan cakap la..hehehe..Cik Mimie pun nak ucapkan terima kasih dekat Aisya sebab selalu singgah dan komen disini jugak. Hope friendship ni bukan setakat di bloga aja ye :) Gudluck for your study & take care disana :) Muah2 ciked!"

with Love,
Cik Mimie ^_^

p/s : Sesiapa yang tak kenal atau nak kenal-kenal dengan Aisya boleh KLIK SINI :)

Wednesday, January 21, 2015

"Photo Card GiveAway"

Salam 1 Malaysia ^_^

http://sallysamsaiman.blogspot.com/2015/01/photo-card-giveaway.html

Syarat-syaratnya:
  1. Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, Follow Twitter Sally, dan Like Fanpage Sally & Fanpage The Sister's Closet
  2. Buat satu entry bertajuk Photo Card GiveAway.
  3. Copy banner dan backlink ke entry ni.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen.
  5. Sally akan gunakan khidmat Uncle Random.org untuk pilih 10 orang blogger ye...
  6. Segmen ini akan berlangsung dari 21st January - 26th January (11.59 pm waktu Malaysia)

p/s : Jom join ramai-ramai :)





Wordless Wednesday #3 (2015) : Anak Buah Ke-20

Salam 1 Malaysia ^_^

Beberapa jam selepas dilahirkan pada 08.12.2014 :)
Selepas majlis cukur jambul, rambutnya dibotakkan..hahaha..
Dah pandai ketawa dah sekarang :)
Hari ini cukup 44 hari umur Muhamad Zameer Rafli Bin Muhammad Isa. Anak buah ke-20 anak kepada Kakak No.3 :)


p/s : Hujung bulan ni dan bulan 3 nanti bertambah lagi :)

Tuesday, January 20, 2015

“Giveaway Travelog Oman IIUM by Blog Iqa”

Salam 1 Malaysia ^_^

http://hurinnadhirah.blogspot.com/2015/01/giveaway-travelog-oman-iium-by-blog-iqa.html

Syarat-syarat penyertaan bagi Blogger:
1. Follow Blog Iqa.
2. Buat entry bertajuk “Giveaway Travelog Oman IIUM by Blog Iqa”
3. Copy paste banner dan backlink kan ke entry ini.  
4. Publish.
5. Tinggalkan link entry di ruangan komen. 
 Antara hadiah-hadiah menarik:
- Tshirt I Love Oman.
- Button badge Oman
- Pen I love Oman
- Keychain Oman
- Postcard Oman
- Hiasan dadu Oman
Due Date : 26.01.2015
p/s : Tunggu apa lagi jom la join :)

CPUV KEEMPAT JANUARI 2015 : LACTACYD - MALAY MILLENNIUM

Salam 1 Malaysia ^_^

Salam petang semua, huwaaaa mengantok pulak rasa mata ni. Nasib baik dekat Office kalau dekat rumah dah lama landing atas tilam sambil berkuak lentang bagai..haha..Tengah-tengah mengantok ni kan, Cik Mimie jenjalan la kat Nuffnang usha-usha mana tahu ada kaching-kaching ke $_$. Scroll punya scroll terus segar biji mata ni ha!!! Yeaaayhh! CPUV ke-4 melekat lagi..Sukanya..Terima kasih bebanyak kepada Mr.Nuffnang..:D


CPUV Campaigns On-Going
-INTI 2015 Cycle 1 Degree-
-Mah Sing - Avenue Street-
-Maybank #ILove-
-RHB Travel Around The Worlds-
-Nestle Kitkat Launch-
-Digi Year End Sal-
-Lactacyd - Malay Millennium-

p/s : Makin rancak Giveaway dan Segmen yang berlansung sekarang ni :)

Giveaway King Sany Burger

Salam 1 Malaysia ^_^  

Burger Super King, burger king, burger kambing, burger ikan, burger ayam dan daging.

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...
King Sany Burger telah beroperasi di ipoh sejak dari tahun 2006. Sejak dari itu ianya terus berkembang maju dengan penambahan menu bagi memantapkan lagi perniagaan beliau. Di antara menu yang top adalah burger king, burger kambing, burger ikan, burger ayam dan daging.

Lokasi
Lokasi utama perniagaan adalah di Jalan besar Pengkalan Pegoh, Ipoh, Perak ( Berhampiran Sekolah Rendah Kebangsaan Pengkalan Pegoh)

Koordinat : 4.532233, 101.069841
Link Google Map
( rujuk peta )

Beliau turut menyediakan servis delivery ke rumah sekitar pengkalan pegoh, ipoh kepada pelanggan nya. Bagi yang berminat untuk membuat tempahan burger, bolehlah hubungi beliau seperti tertera di bawah ini.
Call/Whatsapp : Sany 019 544 1909

Sehubungan dengan itu, dengan usahasama dengan blog MyCherita. Pihak beliau telah sudi menawarkan hadiah sempena pelancaran Menu Baru Produk keluaran King Sany Burger Burger Super King untuk tahun 2015 bagi segmen giveaway MyCherita


Burger Super King, burger king, burger kambing, burger ikan, burger ayam dan daging.


Segmen Give Away ini ditaja oleh:

Tempoh Segmen:
15 Jan 2015 hingga 27 Jan 2015 [23:59PM]

Hadiah:

T Shirt Exklusif dari King Sany Burger x 5
MUG Exklusif King Sany Burger x10
PEN Exklusif King Sany Burger x10
Voucher Burger dari King Sany Burger x10
Topup RM10 x 3

Jom Join Segmen GA ini..Klik Banner atau link dibawah ini Untuk Join

KingSany Burger


p/S :  Instagram takde tapi nak join jugak! :)

Keywords Nuffnang #1 : Rindu??

Salam 1 Malaysia ^_^

Hai U Olls, Cik Mimie ta pernah buat entry berkaitan dengan keywords Nuffnang kan? So, tahun ni Cik Mimie ingat cerita la pasal keywords ni..hehe..nak la jugak tahu apa yang selalu U Olls cari kat sini..hehehe.. Keywords untuk minggu ini jom usha apa yang kamu..kamu..kamu..cari di blog Cik Mimie :)


Wow, ramainya yang search mengenai RINDU di blog Cik Mimie? Blog Cik Mimie ni untuk orang yang merindu ye? hehehe...Ok2, memandangkan ramai yang cari mengenai rindu, Cik Mimie nak kongsi dengan U Olls apa itu rindu? Ha, sapa tahu? cepat-cepat angkat tangan!

Rindu pada pendapat Cik Mimie ialah sesuatu anugerah yang wujud dalam perasaan kita. Dimana cara untuk kita mengatasi rasa rindu itu ialah dengan mendekati atau mendatangi kepada sesuatu yang dirindui. Contohnya, jika kita rindu dengan rakan-rakan kita. Cara mengatasinya, kita hanya perlu menghubungi atau berjumpa dengan mereka. Ha, lebih kurang macam tu la. Rindu ni subjektif sebenarnya, ada yang rindu dengan manusia, binatang, benda dan sebagainya.

RINDU (AL-’ISYQ)

Rindu itu ialah cinta yang berlebihan. Ada rindu yang disertai dengan menjaga diri dan ada juga yang diikuti dengan kehinaan. Maka rindu tersebut bukanlah hal yang tercela dan keji secara mutlak. Boleh jadi, orang yang rindu itu, rindunya disertai dengan menjaga diri dan kesucian, dan kadang-kadang ada rindu yang disertai kerendahan dan kehinaan.

Sebagaimana telah disebutkan tentang cinta, maka rindu juga seperti itu, termasuk amalan hati, yang manusia tidak mampu menguasainya. Tapi manusia akan dihisab atas sebab-sebab yang diharamkan dan atas hasil-hasilnya yang haram.

Adapun rindu yang disertai dengan menjaga diri padanya dan menyembunyikannya daripada orang-orang, maka padanya pahala, bahkan Ath-Thohawi menukil dalam kitab Haasyi’ah Marakil Falah dari Imam Suyuthi yang mengatakan bahwa termasuk dari golongan syuhada di akhirat ialah orang-orang yang mati dalam kerinduan dengan tetap menjaga kehormatan diri dan disembunyikan daripada orang ramai meskipun kerinduan itu timbul daripada perkara yang haram.

Makna ucapan Suyuthi adalah orang-orang yang memendam kerinduan baik lelaki mahupun perempuan, dengan tetap menjaga kehormatan dan menyembunyikan kerinduannya sebab dia tidak mampu untuk mendapatkan apa yang dirindukannya dan bersabar atasnya sampai mati kerana kerinduan tersebut, maka dia mendapatkan pahala syahid di akhirat. Hal ini tidak aneh jika fahami kesabaran orang ini dalam kerinduan bukan dalam kefajiran yang mengikuti syahwat dan dia bukan orang yang rendah yang melecehkan kehormatan manusia bahkan dia adalah seorang yang sabar, menjaga diri meskipun dalam hatinya ada kekuatan dan ada keterkaitan dengan yang dirindui, dia tahan kekerasan jiwanya, dia ikat anggota badannya sebab ini di bawah kekuasaannya. Adapun tentang hatinya dia tidak bisa menguasai, maka dia bersabar atasnya dengan sikap afaf (menjaga diri) dan menyembunyikan kerinduannya sehingga dengan itu dia mendapat pahala.

Wallahu a’lam.


http://4.bp.blogspot.com/-t-o-40YDGs0/UdRfHi9FwcI/AAAAAAAAA1c/L0ezhpdvR0U/s960/543087_371030062987368_19523415_n.jpg
Credit : Google image
P/s : Rindunya dengan kengkawan time study dulu T_T

Monday, January 19, 2015

Mini Giveaway Januari 2015 by Syira Lokman

Salam 1 Malaysia ^_^

http://syiralokman.blogspot.com/2015/01/mini-giveaway-januari-2015-by-syira.html

Cara mudah :

1. Follow SEMUA syarat.
2. Buat entry bertajuk "Giveaway Januari 2015 by Syira Lokman"
3. Letak banner dekat entry. (klik banner,bawa banner ke entry anda & paste)
                    -bawa ke new tab pun boleh then copy je)
4. Backlink kan ke sini.
5. Publish!
6. Tinggalkan link entry giveaway anda di ruangan komen entry ini sahaja.
Special untuk anda?

RM10 x3 [Eymasu]
RM10 x1 [Salahuddin]

Bloglist Januari hingga Jun x10 [Syira]
Bookmarks LE x3[Amanina]
Novel x2 [Syahir] Masker Savee x1 [Syahoney.Kitty]
Lotion Mistine + fridge magnet india x1 [Nanakimie]
Sepasang Blouse dan Skirt Lycra x1 [Rosniwati]
Topup RM10 x1 [Puteri]
Topup 10 x1 [Syahoney.Kitty]
Topup celcom RM10 x1 [Syira]
Topup RM10 x3 [Aida]

1 TOP REFERRAL

RM20 x1 [Papaglamz]
Mula :16 Januari 2015
Tamat : 30 Januari 2015 jam 6:00 am
  
p/s : Gudluck Semua ^_^